Verslag van de reis van bestuursleden van Little John.

03/03/2011

Het was koud in Kiev.

Min 15 graden was het toen we uit het vliegtuig stapten. Koud als je geen dak boven je hoofd hebt. Doel van ons bezoek was, naast het doornemen van het werk, de organisatie in Kiev en in Nederland, ook het bekijken van een mogelijk huisje voor een van onze gezinnen.

Situatie in Oekraïne.

Al de eerste middag aan de koffie spraken we over de situatie in Oekraïne.
Het emigratiecijfer is heel hoog. Vooral in het oosten van het land trekken veel jonge mensen weg. De populatie was na de val van het communisme 50 miljoen, nu is deze 36 miljoen. Er zijn mensen die zeggen dat de regering erop uit is om het inwonersaantal te laten zakken naar 25 miljoen. Ondanks dat het bevolkingsaantal blijft zakken, blijft Kiev groeien. Veel rijkere mensen trekken naar Kiev en de armen trekken ook mee, in de hoop op werk.

Bezoek aan twee van onze gezinnen.

Volodoya is 25 jaar. In zijn jeugd heeft hij drugs gebruikt en op een keer was dat verkeerde drugs en als gevolg daarvan is hij verlamd geraakt. Hij is wees, al zijn familieleden zijn overleden. Hij heeft een spasme, niet alleen zijn benen zijn verlamd, maar zijn handen zijn verkrampt. Hij kan ze niet gebruiken. Hij heeft veel pijn. Hij kan alleen maar op zijn buik en op zijn zij liggen. Hij heeft een computer, gekocht van zijn pensioen, die hij kan bedienen met een potlood wat hij in zijn mond neemt. Verstandelijk is hij normaal, maar hij ligt op een afdeling in een bejaardenhuis waar de mensen allemaal geestelijk niet gezond zijn. Dat maakt dat hij zich eenzaam voelt, hoewel er wel twee jongere mannen, die ook op die afdeling wonen, zijn die voor hem zorgen. Daarom belt hij Luba af en toe om even te kletsten. Hij noemt Luba: Pastor Luba. Hij heeft veel humor, dat bleek wel toen wij bij hem waren. Hij is heel dankbaar voor de hulp die hij van LJ krijgt. Het feit dat er mensen van ver zijn die zich om bekommeren doet hem goed. De dag nadat we bij hem geweest zijn, belt hij nog eens om dat te zeggen. Na het bezoek aan Volodya gaan we naar de familie Misiukevich. 

Vader is afgekeurd en kan niet werken. Werkte voorheen in het bejaardenhuis waar Volodya ligt. Hij komt er nog regelmatig om met Volodya te praten en om hem te masseren. Ook Bogdan gaat regelmatig naar Volodya. Gewoon voor de gezelligheid. Het is een goed gezin, heel positief en hecht met elkaar. Vladislav reist naar Kiev met de bus. Dat kost hem nu 25 GRN enkele reis. Dat betekent dat hij per maand 100 GRN of meer kwijt is aan openbaar vervoer. Dat is een aanslag op zijn salaris.

Naar het platteland.

De volgende dag gaan we naar een klein dorpje zo'n uur rijden van Kiev. De wegen worden steeds slecht, tot we op een gegeven moment van de "grote" weg afgaan en een zandweg opgaan. Uitgestrekte velden links en rechts. Dan komen we in een dorpje: een lange weg met links en rechts wat eenvoudige huisjes. Je waant je honderd jaar terug. We gaan eerst naar het gezin Petruniuk. We worden hartelijk ontvangen door moeder Sveta. Met dit gezin gaat het zoveel beter dan wij ze jaren geleden leerden kennen. Het huisje, dat Little John voor ze heeft aangekocht, ziet er verzorgd en netjes uit van binnen. Het is fris geverfd en behangen. Ze hebben de twee slaapkamertjes nu ook opgeknapt en daar slapen nu de jongens en Yula en haar man Yura en hun baby Kirril. Dit gezin heeft de boel weer op de rit.
 

Een huis voor Alla.

Alla was ooit straatkind. Toen ze kinderen kreeg leefde ze nog steeds op straat, totdat ze Luba ontmoette. Al een jaar of tien zorgt Little John voor haar en haar vijf kinderen. Maar al jaren is huisvesting voor dit gezin een probleem. Iedere keer deden zich mogelijkheden voor, die uiteindelijk toch niet mogelijk bleken. Daarom hebben we besloten een huis voor Alla en haar gezin aan te kopen. Een huis in hetzelfde dorpje als de familie Petruniuk. De levensstandaard in dergelijk dorpjes is niet te vergelijken met die in Nederland. De huisjes zijn eenvoudig. Er is electriciteit, maar geen stromend water en geen gas en al helemaal geen badkamer of toilet. Maar het is een goede en veilige plek om te wonen en voor de kinderen om op te groeien. Met dank aan alle sponsoren die dit mogelijk maken voor dit gezin!

Meer nieuws