Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Mail ons dan! Wij geven graag antwoord.

Kan ik corresponderen met/pakjes sturen naar het gezin dat ik steun?

Corresponderen kan wel, maar de gezinnen spreken over het algemeen geen Engels of Duits, dus verwacht geen antwoord. De post kan via het adres van Little John in Nederland gestuurd worden. Een pakje sturen raden wij af omdat dit vaak fout gaat. De pakjes raken zoek, of worden geplunderd. Beter is het om iets mee te geven aan de bestuursleden, wanneer zij naar Oekraïne afreizen.

Worden reiskosten van de bezoeken van bestuursleden vanuit de giften betaald?

Nee, tot nu toe nemen de bestuursleden deze kosten voor eigen rekening.

Hoeveel kosten maakt de stichting in Nederland?

De afgelopen jaren werden de kosten gedekt door de ontvangen renten of door sponsoring. Zie ook ons jaarverslag.
De stichting probeert zoveel mogelijk alle uitgaven (kopieerkosten, portokosten, etc.) gesponsord te krijgen. Alle bestuursleden werken op vrijwillige basis en de stichting heeft geen kantoor.
 

Wie is Little John?

In 1992 werd in een ziekenhuis in Kiev (Oekraïne) Evgeni Musichuk geboren. Zijn moeder was een alleenstaande vrouw zonder baan en kon niet voor hem zorgen. Ze liet hem achter in het ziekenhuis en daar zou Evgeni nog lang moeten verblijven. Hij bleek aan een ziekte te lijden die afwijkingen aan zijn skelet zou veroorzaken. Hij had chronische bronchitis die regelmatig ontaardde in een longontsteking. Het ziekenhuispersoneel deed zijn best, maar kon door geldgebrek geen goede voeding en niet de juiste medicijnen geven. Evgeni bleef lang zwak en kon toen hij twee was nog altijd niet lopen. De verpleegsters in het ziekenhuis gaven Evgeni de bijnaam Little John, omdat hij zo klein was en een donkere huidskleur had. Toen hij twee was, werd hij geadopteerd door mama Nina, een lieve pleegmoeder, waar hij samen met nog negen andere weesbroertjes en –zusjes opgroeide in de stad Sumi in Oekraïne. Nu is Little John volwassen, heeft een goede opleiding en kan op eigen benen staan. En zijn grote passie is voetbal. Little John staat symbool voor alle kinderen die onze steun nodig hebben, kinderen in situaties die uitzichtloos lijken, maar waarin iets ten goede gekeerd kan worden.
 

Wat heeft Little John met stichting Little John te maken?

Mede-oprichter van stichting Little John, mevrouw van Os, kwam op een reis in Kiev in het kinderziekenhuis waar Little John lag en sloot het kleine jongetje onmiddellijk in haar hart. Hij liet haar niet meer los en het liefst wilde ze hem uit dat ziekenhuis meenemen en zorgen dat hij in een gezin kon opgroeien. Twee jaar lang volgde ze hem via onze contactpersoon Luba Kulbich en probeerde iets voor hem te doen. Toen Little John uiteindelijk werd geadopteerd en het goed met hem ging, trok Luba de stoute schoenen aan en vroeg mevrouw van Os om haar te helpen iets te doen voor al die andere kinderen in arme gezinnen in Kiev. En zo werd stichting Little John geboren. Dat de stichting deze naam moest krijgen stond als een paal boven water.