Straatkinderen

Kinderen die nooit echt kind zullen zijn...

In november 2000 zijn de vrijwilligers van Little John begonnen met het uitdelen van maaltijden. Ze begonnen op straat, op vaste plekken, zoals bij de uitgang van een metrostation. Al snel wist een vast groepje kinderen hen te vinden en er ontstond een vertrouwensband.  

Hulp aan straatkinderen

Tegenwoordig worden de maaltijden verzorgd vanuit een kelder midden in de stad. In die ruimte zijn ook douches, er staat een wasmachine en er is opslagruimte voor kleding. Daar kunnen ze even bijkomen, even praten met Luba en de andere vrijwilligers. Er komt een arts voor medische zorg en soms ook een onderwijzer.

Het is moeilijk om die vertrouwensband op te bouwen. Veel van straatkinderen snuiven lijm of gebruiken andere drugs. Dat is te merken, want ze gedragen zich heel druk en zijn moeilijk te benaderen. Volgens statistieken telt Kiev 25.000 straatkinderen. Sommige kinderen hebben geen ouders meer en kunnen niet anders dan op straat wonen; ze zijn gevlucht uit weeshuizen, waar de situatie voor hen onhoudbaar was. Sommige kinderen hebben nog wel ouders, maar willen niet thuis zijn omdat vader en/of moeder een drank- of drugsprobleem hebben en hen mishandelen.
 

Straatkinderen komen twee tot drie keer per week voor een maaltijd.
Straatkinderen komen twee tot drie keer per week voor een maaltijd.

Alla was vroeger straatkind.

Toen wij Alla tien jaar geleden voor het eerst ontmoetten bij de maaltijdhulp van Little John, leefde ze op straat met twee peuters en een baby. Ze moest bedelen voor haar levensonderhoud en ze sliep waar ze een plekje vond. Al vanaf haar dertiende leefde ze op straat op deze manier. We besloten meteen dat dat niet langer kon en dat we haar moesten helpen. Luba ontfermde zich over dit gezin, kocht eten, gaf medische hulp en bemiddelde in huisvesting. Ze zorgde ervoor dat alle kinderen geregistreerd werden zodat ze de benodigde papieren verkregen om naar school te gaan.